Povečaj tekst  Pomanjšaj tekst  Natisni
Prva stran » Gradbena in obrtniška dela » Adaptacija ali obnova

Adaptacija ali obnova

Adaptacija je proces, katerega je potrebno najprej skrbno načrtovati. Naše stranke se pri večjem obsegu običajno poslužujejo pomoči projektantov, kateri jim s svojim znanjem in izkušnjami svetujejo, pomagajo pri odločitvah pri načrtovanju prostorov in izbiri materialov. Zmotno je namreč mišljenje, da s takšnimi nasveti pomagajo izvajalci, čeprav so le-ti nekateri zelo "pametni" in "ustrežljivi", da vodo napeljejo na svoj mlin. Zato stranke opozarjamo, da so izvajalci izučeni za izvajanje in ne svetovanje v začetni fazi.

Ker smo že pred leti začutili smer razvoja gradbenih poslov, smo pričeli sodelovati z različnimi projektantskimi biroji, tako da stranka pri nas dobi zares celovito ponudbo- od ideje, do ključa v roke, saj poskrbimo tudi za ostalo celotno kvalitetno izvedbo.

Izvedba se običajno začne pri ponudbi, katero lahko naredimo iz projektantskega popisa del in količin. Cenovno se je naše podjetje vedno uvrščalo v srednji cenovni rang, saj se trudimo za naše stranke samo z najkvalitetnejšimi izvajalci in vgrajenimi materiali.

Po zaključenih začetnih dogovorih, podpisu pogodbe in dogovorjenih rokih za izvedbo, se prične z izvajanjem del.

Najprej se začnejo pripravljalna dela, čiščenje objekta, rušenje, "lupljenje" sten, odstranitev starih estrihov in odvozi starega materiala. Sledi zidava, postavitev novih sten in prilagoditev objekta na nov tloris.

Zahtevno nalogo imajo danes inštalaterji vseh vrst inštalacij, saj je tehnika zelo napredovala, prav tako pa tudi želje strank. Elektro inštalaterji napeljejo vse vrste kablov od elektrike, optičnih vlaken do pametnih mrež. Možnosti so danes skoraj brezmejne. Strojni inštalaterji pripravijo inštalacije za vodo, ogrevanje in prezračevanje, pripravijo vir ogrevanja (peč na plin, olje, solarno ogrevanje, toplotne črpalke vseh vrst zrak-zrak, zrak-zemlja, voda-zemlja,..).

Objekt je potrebno namreč čim bolje pripraviti za najboljši energetski izkoristek, pri čemer ravno inštalacije poleg odlične toplotne izolacije, igrajo najpomembnejšo vlogo. Zato naši mojstri vedno opravijo šolanje, da lahko sledijo novim tehnologijam.

Ko inštalaterji zaključijo s polaganjem grobih inštalacij, spet nastopijo mojstri zidave in suhomontažni mojstri, da uredijo stene in jih pripravijo za slikopleskarje, izdelovalci estrihov (mokrih ali suhih) pa pripravijo tla na polaganje talnih oblog-parketa, keramike, laminata, plute,..

V tej fazi se tudi vgradijo nova okna.

Po končanem sušenju, če so bile uporabljene klasične malte za stene in betoni, estrihi, sledijo mojstri za glajenje sten in kasneje polagalci talnih oblog, keramičarji, parketarji,..

Ko so stene gladke, sledi beljenje in barvanje, odvisno od želja stranke. Istočasno se zaključujejo dela elektroinštalaterja, kateri povezuje žice, katere je namestil v prvi fazi, pripravlja stičišča, omarice z varovalkami, komunikacijske omarice,..., montira stikala in vtičnice, ter polagalcev talnih in stenskih oblog.

Naši polagalci so izurjeni in natančni, saj je njihovo delo trajno na očeh, zato mora biti izdelek vrhunsko napravljen.

Ko s svojim delom v kopalnici zaključi keramičar, sledi vodni inštalater. Namesti vodne armature, odtoke, sifone, radiatorje, uredi talno gretje, zmontira omarice, ogledala, WC školjko, umivalnike, bide. tuš kabino,.., električar pa svetila in vtičnice.

Monterji notranjega pohištva, vrat, raznih ograj - v zadnjem času so izredno popularne inox ograje, sedaj lahko pričnejo s svojim delom, saj imajo končno obdelane stene in tla.

Po zaključku sledijo še finese pri slikopleskarskih delih, robne letve in keramični zaključki ob vratih.

Objekt se po napravljeni celotni adaptaciji očisti in preda investitorju.

Istočasno pa se vrši tudi obnova zunanjega dela stavbe. V začetku se zamenja streha, nato pa  sledi toplotni ovoj fasade. Sočasno pa se lahko sanira temelje, napravi drenaža okoli hiše in pripravi podlago za tlakovanje in postavi nove ograje..

Sanacija

Za sanacijo objekta se naši naročniki odločajo, ko vidijo, da je s stavbo nekaj narobe.

Najpogostejši problem je kapilarna vlaga, katera vdira v objekte skozi temelje po zidu navzgor in pronica skozi omet na notranji ali zunanji strani. Voda išče najlažjo pot. Zato omet odpada, sledi pa grd izgled stavbe, če pa vlaga prodre tudi v notranjost, potem pa lahko načne tudi zdravje stanovalcev. Rešitev za ta problem je več, je pa predvsem odvisna od posameznega objekta.

Lahko pa je tudi načeta statična trdnost stavbe. To se vidi običajno po razpokah na fasadi in stenah v notranjosti. Najprej je treba ugotoviti vzrok za nastanek in pa seveda angažirati strokovnjaka za statiko. Potem se določi vrsto sanacije in naredi predračun za izvedbo. Včasih stroški obnove lahko presegajo vrednost objekta. V takem primeru je bolj primerno objekt podreti, kot pa sanirati. Razen, če ni pod spomeniškim varstvom.

V referncah si prosimo oglejte nekaj naših obnov.

Brezplačno svetovanje

Vprašaj arhitekta - brezplačni nasvet

Megamatrix d.o.o.
Begunjska ulica 5, 4000 Kranj

Telefon 041 570 957

Email info@megamatrix.si

 
Spletno mesto za boljše delovanje uporablja piškotke.
Ti piškotki ne posegajo v vašo zasebnost. Več ...
Strinjam se